Over ons

Algemene informatie

 

Naam Vanheylen Triton Leuven VZW
Stamnummer 2237
Afdelingen 2de provinciale Vlaams-Brabant
  Reserven Vlaams-Brabant
Secretariaat Hertogstraat 172 bus 0203
  3001 Heverlee
GSM 0477 / 98 68 22
Email bestuur@tritonleuven.be
Kleuren Blauw - Geel
Webmaster webmaster@tritonleuven.be

 

Lidgeld

Het lidgeld voor het seizoen 2016  - 2017 bedraagt 215 EUR voor alle spelers. Hiervoor krijg je ook een speciale sportverzekering bij Ethias verzekeringen.

Het lidgeld dient gestort te worden op rekeningnummer 979-9495935-28 (IBAN: BE37 9799 4959 3528; BIC: ARSP BE 22) van Vanheylen Triton Leuven VZW, met vermelding van je naam voor de eerste officiële competitiematch.

Wie dan nog niet betaald heeft, kan niet deelnemen aan wedstrijden.

 

Clubhistoriek

In 1984 richten enkele scholieren van het Sint-Albertuscollege uit Haasrode een basketbalclub op: Delta Leuven. Ze trainen op zaterdagmorgen in Heverlee en spelen enkele tornooien. Basket op competitieniveau is er vooralsnog niet bij.

 
Op 1 mei 1985 is de speeltijd dan voorbij. Delta Leuven wordt Triton Leuven en sluit zich aan bij de Koninklijke Belgische basketbalbond. De nodige paperassen worden ingevuld en opgestuurd. Het antwoord van de bond laat niet lang op zich wachten. Wij citeren 'Het clubbestuur moet tenminste 4 meerderjarige personen omvatten'. De bestuurscarrière van Bruno Cassiman, Wim Vandenplas en Steven Stroeykens is van zeer korte duur. Maar geen nood, ze dienen enkel een paar voornamen te veranderen. Bruno wordt Jean- Jacques, Wim verandert in Paul en Steven heet voortaan ook Paul.Triton staat sindsdien bekend als één van de weinige bedrijven waar de vaders de zonen opgevolgd hebben. Triton sluit het seizoen af met 4 overwinningen, niet slecht als je bedenkt dat deze groentjes gemiddeld nog geen 18 waren

 

Het seizoen 1986 - 1987 kan kort samengevat worden: 1 overwinning in 20 wedstrijden en 1 speler die voor de tuchtcommissie van de bond moet verschijnen. Ook financieel loopt het niet van een leien dakje. De start is nochtans veelbelovend: verschillende grote bedrijven ontvangen van Triton een verzoek tot financiële steun. We citeren uit hun antwoorden 'we sponsoren alleen culturele manifestaties', 'we zijn verplicht prioriteiten te stellen'. Er werden dan maar andere potentiële bronnen van inkomsten aangeboord. Een fuif in 'Ons Huis' brengt welgeteld 500 frank op. Een klein lichtpuntje: we hebben dat jaar voor het eerst een echte coach.

 

In het daaropvolgende seizoen pakt Triton uit met een paar nieuwigheden. Onze club schrijft zich voor het eerst in voor de Beker van Brabant. De eerste tegenstander werd meteen ook de laatste. Dit kortstondige optreden in de beker belet echter niet dat het spelersbestand verder uitbreiding neemt. De weelde wordt zo groot dat Triton een reserveploeg de wei instuurt. Een andere primeur vindt zijn oorsprong in het voortdurende gevecht om financieel het hoofd boven water te houden. De oplossing die gevonden wordt voor de financiële problemen is spaghetti. De spaghetti-avonden werder een jaarlijkse gewoonte. De laatste primeur is de uitgifte van het eerste nummer van het clubboekje

 

Niet alleen Napoleon bijt in het zand in Waterloo, maar deze stad kost Triton in seizoen 88 - 89 een eventuele promotie naar derde provenciale. In Waterloo speelt Triton een match tegen Grognerds om te bepalen wie aan de eindronde voor een bijkomende stijger naar derde mag deelnemen. Met een veredelde reserveploeg wordt er een nipte nederlaag geleden. Coach Danny heeft er in ieder geval voor gezorgd dat Triton van staartploeg gepromoveerd is tot een te duchten subtopper.

 

In het daaropvolgende seizoen eindigt Triton 5de en mogen we deelnemen aan de eindrondes. In de sporthal van Wilsele wordt elke tegenstander onder de wet gelopen (sommigen sturen zelf hun kat) en de promotie is een feit. Tijdens dat seizoen behaalt Triton ook zijn grootste overwinning, een 144 - 24 zege. Omdat  de boog niet altijd kan gespannen staat, organiseert de club een ontspanningsweekend in Drongen. De opkomst is niet bepaald overweldigend (5 man) maar dat kan de pret niet drukken. Bij een boottocht op de Leie denkt de plaatselijke bevolking eventjes dat de Vikingen aan een nieuwe strooptocht in onze gewesten begonnen zijn.

 

Het seizoen 90 - 91, het eerste seizoen in derde provinciale, kondigt zich aan als uiterst moeilijk. Onder het nieuwe scorebord in Café Funck maakt coach Lambrechts koortsachtig berekeningen: we moeten tenminste 7 matchen winnen om in derde te blijven. We winnen uiteindelijk 7 matchen en blijven dus in derde. Voor de laatste uitwedstrijd, die we trouwens verliezen, genieten we de steun van een dertigtal supporters. Ook bij de thuismatchen komt er meer en meer volk opdagen. Dit laatste geldt trouwens ook voor de uitstap naar Londen dat jaar. In plaatst van 5 gaan er nu een kleine 20 mannen mee.

 

Onze club werd op 23 mei 2003 officieel omgevormd tot een VZW door Dirk Libotton, Jan Depoorter, Wim Vandenplas en Joris Peys.

 

Momenteel bestaat onze club uit een dertigtal gemotiveerde leden en hebben we 2 ploegen die aantreden in competitie; 1 ploeg die speelt in 2de provinciale Vlaams-Brabant en onze tweede ploeg die aantreedt in de reservencompetitie.

 

 

 

English